Kategorie
Vinařství
Doporučujeme

Tokaji Édes Szamorodni

Naše cena: 199.00 Kč

FCB
 

Anketa

Jaké je vaše oblíbené víno?

Celkem hlasů: 17112

Výběr sklenice na víno

Jste znalec, nebo vinařský barbar? Pozná se to i podle skla, do kterého víno nalijete svým hostům. Pro toho, kdo vínu rozumí, existuje v podstatě jen jedna možnost - čistá sklenička z tenkého a průzračného skla. "Tenké sklo nezkresluje barvu a dobře se s ním manipuluje. Důležitá je i dostatečně dlouhá a tenká noha, aby se sklenička dobře držela," zní první zásada Jakuba Krále, nejlepšího someliéra České republiky pro rok 2010.

Malá, nebo velká sklenka?
Že sklenka na bílé má být menší než na červené? Nic nového pod sluncem. Tak úplně automaticky to ale neplatí. Podstatně víc než o barvu jde o to, v jaké sklence se nejlépe rozvine aroma servírovaného vína. Menší kalich ve tvaru tulipánu, který se směrem nahoru kónicky zužuje, umožní koncentrovanější aromatický vjem. To je důležité u většiny bílých vín, bývají totiž obvykle méně aromatická než vína červená.

"Méně až středně aromatická bílá vína jako veltlín, sylván, ryzlink nebo neuburg je proto ideální podávat ve sklenkách kónického tvaru o objemu 3,5 decilitru, naplněných zhruba do dvou třetin, aby aroma mělo prostor se rozvinout, a přitom se nerozptýlilo," vysvětluje Jakub Král.

Pokud ale nalijete do takové sklenky aromatičtější, především v sudech zrající červená vína - opět to ale platí bez ohledu na barvu nápoje - efekt bude právě opačný: "Taková vína mají vyšší obsah alkoholu. Ten z něj vzlíná, a tak ve chvíli, kdy přičichnete k příliš malé sklence, jako první dostanete do nosu štiplavost alkoholu." Aromatičtějšímu vínu proto prospívá větší sklenka o objemu od 4,5 decilitru, v níž se aroma může krásně rozvinout a nos, který je vychutnává, navíc zůstane v dostatečné vzdálenosti od hladiny vína.

Dodržovat tyto zásady má smysl. Bez čichového vjemu totiž necháváte zhodnocení vína jen na chuťových buňkách, a ty jak známo umí dešifrovat jen čtyři základní polohy: sladké, slané, hořké a kyselé. A to je pro bohatství vína příliš málo.

"Aroma, to jsou dveře do vína. Napijete se a očekáváte, že chuť bude vůni odpovídat. Aromatický vjem se od chuti nedá oddělit, když koresponduje, říká se o vínu, že je harmonické. Při degustování k vínu přivoníte, první doušek promnete kolem jazyka a zahřejete ho. Ne každý to umí, ale potom degustátor víno ještě profoukne do nosu. Teprve pak opravdu cítí, jaké víno je. Proto se také při degustaci tolik chrochtá a funí," říká Jakub Král.

Bílá vína mívají aroma méně výrazná než červená, která obvykle déle zrají, často v sudech, jež jim propůjčují aroma koření, vanilky nebo třeba čokolády.

Chvála flétny
Uzavírající se kalich vyhovuje i šumivým vínům, ideálně typu flétna. Oblíbené široké "šampusky" chuti šampaňského příliš nelichotí. Tato vína mají poměrně delikátní aroma, a tak je třeba každou část aromatického vjemu zachytit. Široká sklenička možná dobře vypadá, ale kromě aromatu se z ní rychleji než z takzvané flétny ztrácí i oxid uhličitý, který je pro správný požitek podobně důležitý.

"Dobří výrobci navíc do místa, kde se kalich stýká s nohou sklenky, navrtají dírku nebo vloží kousek skla. Bublinky se o takový výdutek odrážejí a lépe vzlínají," poznamenává Jakub Král.

Chyby začátečníků
Podle čeho naopak zkušený someliér spolehlivě pozná, že je host, co se vína týče, naprostý začátečník? Nikdy nedržte sklenku za kalich ani v pěsti.

"Ideální je lehce ji držet za nohu dvěma nebo třemi prsty," doporučuje Jakub Král. Když už ne kvůli bontonu, tak v zájmu zachování teploty vína. Až příliš mnoho prý na člověka prozradí i okázalé držení sklenky za podstavec. Takto ji odborník do ruky prostě nevezme. "A potom samozřejmě, když se zeptá na obsah alkoholu a zbytkový cukr. Člověka, který má víno rád, tohle nezajímá. A laikovi taková informace stejně nic neřekne," shrnuje Jakub Král.

Co by měl obsahovat domácí bar podle profesionála
Sada skla, se kterým budete podle someliéra Jakuba Krále připraveni prakticky na všechno:

- flétna na šampaňské

- sklenice ve tvaru tulipánu, ­obsah 3,5 dcl na bílá vína

- sklenice o obsahu 4,5 až 5 dcl, ideální na aromatická bílá vína, z červených například na syrah, cabernet sauvignon nebo chianti

- takzvaný balon, sklenice s širokým kalichem ve tvaru koule. Pro vína typu pignot noir, která nemají příliš silné aroma. Potřebuje proto prostor, aby se s ním dalo ve sklenici zakroužit a dostatečně provzdušnit.

zdroj:http://life.ihned.cz