Tokajská Natur Esence
Ročník: 1993
Druh: bílé, sladké
Přívlastek: tokajská specialita
Země původu: Maďarsko
Vinařství: Gábor Sajgó
Objem: 0,25 l
Alkohol: 4,49%vol
Zbytkový cukr: 486g/l
Zbytková kyselina: 18,8g/ l
Ocenění:
Tokaji Borvidék XI. Borversenye wine competition, 2006. - Gold medal
Tokajská esence (Tokaji eszencia), neboli nektar, vzniká přirozeným kvašením samotoku (šťávy, kterou ze sebe vlastní vahou vylistovaly cibéby). Vyrábí se zpravidla jen v nejlepších ročnících (čtyř-hvězdičkových podle maďarského systému). Následně nektar zraje nejméně 10 let v dubových sudech. Na výrobu jednoho litru vína je třeba až 3 tun hroznů. Jedná se současně o velmi hodnotnou tekutinu s vysokým obsahem zdraví prospěšných látek. Barva temně hnědá, hustá konzistence, vysoký obsah zbytkového cukru. Příjemná vůně i chuť. Vzhledem k velmi vysokému obsahu cukru víno vyzrává velice pomalu a dosahuje jen malého obsahu alkoholu.
Doporučujeme pít v malém množství denně pro zdraví nebo jako velmi luxusní dárek. Prodáváno v dárkové kazetě ve 0,25l balení.