Tokajské 5-putňové
Ročník: 2001
Druh: bílé, sladké
Přívlastek: tokajská specialita
Země původu: Maďarsko
Vinařství: Gábor Sajgó, Tolcsva
Objem: 0,5 l
Alkohol: 12,5%vol
Vyrábí se podle stoleté tradice, hrozny jsou sklízeny v listopadu a víno z nich vyrobené zráje několik let v dubovém sudu. Víno má žlutě-jantarovou barvu a chutná jako typické tokajské se vším co k tomu patří. V jeho vůni převládájí ovocné tóny,sekundární je vůně kořenitá. Je to krásný příklad dobře zpracovaného tradičního aszú vína. Jeho kvalitu pak dokládají jeho vyjímečné úspěchy.
Doporučujeme konzumovat při teplotě 10-12°C před jídlem nebo k variacím z husích jater. Je vynikající také k zákuskům a dortům, ale může to být i společníkem neformálních rozhovorů a slavnostní večeře. Je ideální ke zmrzlině, ovoci a také sýrům.
5-putňové Aszú je víc než jen víno, je to vskutku královský nápoj, který lze pít také samostatně bez gastronomických doplňků.