Kategorie
Vinařství
Doporučujeme

Tokaji Édes Szamorodni

Naše cena: 199.00 Kč

FCB
 

Anketa

Jaké je vaše oblíbené víno?

Celkem hlasů: 16553

Degustace vína - závěr

"CELKOVÁ CHARAKTERISTIKA VÍN"
Po objektivním posouzení vlivu jednotlivých složek vína je nutno zhodnotit celkový charakter vína, jenž je dán jejich kombinací a vzájemným působením a ukazuje (pokud je víno zdravé) na skutečnou jakost vín. Podle celkového charakteru se vína označují celou řadou speciálních výrazů, kterými je možno výstižně charakterizovat i nejjemnější odstíny jejich jakosti a vína jimi oslovovat.

U dezertních a kořeněných vín se posuzuje stejně jako u přírodních vín čirost, vůně, chuť a celkový charakter, ale s přihlédnutím na specifický charakter těchto vín. Protože to jsou vína známková, nemůžeme různé typy jednoduše porovnávat. Při jejich hodnocení se můžeme orientovat jen podle paměti, pokud jsme je již dříve pili, anebo můžeme pouze konstatovat jejich jakost, kterou vnímáme, to jest zjistit, zda odpovídají předepsaným jakostním požadavkům.

U sektů hodnotíme vedle běžných znaků i perlení vína a intenzitu uvolňování kysličníku uhličitého v ústech. Na nižší jakost šumivých vín ukazuje hrubé perlení, při němž se vytvářejí větší bublinky většinou jen krátkou dobu. Takové perlení mají i špatně sycená perlivá vína. u šumivých vín se mají tvořit jemné bublinky. Nejcennější je perlení dlouhodobé, při kterém se tvoří řetízky drobných bublinek ode dna sklenky. Způsob perlení může být ovlivněn i nevhodnou sklenkou, špatně vymytou sklenkou či nevhodnou teplotou hodnoceného sektu. Ihned po nalití do čistě, detergenu vymytého poháru posuzujeme také jakost sektů podle doby trvání pěny, jež může být krátce nebo i dlouhotrvající. Nejvhodnější teplota šumivých vín při hodnocení je 6 - 10°C. Pro hodnocení perlení je nejlépe použít pohár z tenkého skla ve tvaru obráceného kužele s nožkou.

"OZNAČENÍ HARMONIE MEZI SLOŽKAMI VÍNA"
Rozbité - narušení souhry jednotlivých složek, které mohou být ve vhodném poměru, ale po dopravě vína nebo po zásahu při školení či manipulaci s vínem se přechodně jeví nesoulad.
Drsné - některé mladé víno projevuje před vyzráním nápadnou drsnost, která po vyzrání vína zcela zmizí. U červených vín označuje tento výraz vyšší obsah tříslovin a zdrsňující pocit na jazyku.
Živé - přírodní mladé víno ze severnějších oblastí, obsahující dostatek extraktu i kyselin. Živost je způsobena i malým obsahem kysličníku uhličitého.
Tupé - čerstvě zasířená vína bývají tupá, protože vyšší obsah volné kyseliny siřičité zastíní projev jednotlivých složek, které nemůžeme řádně posoudit.
Distingované - jemné víno, dokonale vyškolené, velmi dobrého původu s harmonicky sladěnými složkami a v nejvyšším stadiu svého vývoje.
Ploché - obsahuje málo složek, které by harmonii oživovaly, většinou lehčí a nevhodně ošetřované víno, které ztratilo vůni i kyseliny.
Jemné - příjemné víno, které však má všechny složky jen nadechnuté a méně výrazné.
Svěží - víno, jehož harmonie je zdůrazněna příjemně působícími kyselinami, jejichž výraz podtrhuje menší obsah kysličníku uhličitého.
Řízné - harmonické víno s výraznějším působením jemných kyselin a dostatečně plné chuti.
Jadrné - extraktivní, řízně tvrdé, perspektivní ve vývoji.
Pitelné - víno pobízející k pití svou příjemnou harmonií.
Vyrovnané - (harmonické) může být víno lehké i plné, odrůdové i typové. Je to víno, jehož složky aromatické, kyseliny, alkohol, extraktivní látky i ostatní složky charakteru vyúsťují do správného vzájemného poměru, takže vzbuzuje libý pocit na jazyku i po spolknutí.
Pěkné - je lehčí, harmonické a příjemně aromatické víno.
Dokonalé - je plné, harmonické, extraktivní a příjemně aromatické víno.
Elegantní nebo nervní - je plně vyzrálé, odrůdové víno s dokonalou harmonií, výrazným odrůdovým charakterem, který však jemně zapadá do ostatních složek a je zušlechtěn začínající láhvovou zralostí.
Vyzrálé - je na vrcholu své jakosti, charakteristické svým vyvinutým buketem.
Dobře vyvinuté - má všechny znaky zralého vína, tedy jemný buket, harmonickou chuť a je na vrcholu své jakosti, anebo má k němu velmi blízko.
Hladké, hedvábné - plnější harmonické víno s vyšším obsahem glycerolu, které při ochutnávání hladce klouže po jazyku.
Hebké - je výraz pro jemná červená vína s nižší intenzitou barvy, menším množstvím kyselin i tříslovin a láhvovou zralostí.
Sametové - je výraz pro plná, vyzrálá červená vína s vyšší barevnou intenzitou a s vyšším obsahem tříslovin, které se však během zrání na láhvi přeměnily na výrazně plně působící složku vína.
Šťavnaté - harmonie s výraznou, ale příjemnou kyselinou i plností. Vzbuzuje vylučování slin.
Harmonické - všechny složky souznějí, žádná nevyniká rušivě.
Urozené, vznešené - víno z nejlepších poloh a odrůd révy vinné, vyrobené z dobře vyzrálých hroznů. Je dokonale vyzrálé a vyznačuje se jemnou vůní a chutí. Je plné a po napití doznívá dlouho nádherný dojem. Je to elegantní víno s živým charakterem a velmi jemnými kyselinami.
Noblesní - jakostní, plné a harmonické víno s jemnou chutí a výrazným buketem.


"CELKOVÝ DOJEM"
Zvětralé - nadměrným provzdušněním se ztratí aromatické látky a naruší se harmonie složek.
Unavené - víno, které prošlo větším množstvím manipulací, hlavně při odstraňování některé vady či nemoci, a ztratilo harmonii i pitelnost.
Odumírající - víno ponechané delší dobu po dosažení zralosti v láhvi. Je neharmonické, v chuti i ve vůni vyniká nepříjemně stařina a má také příliš vysokou barvu. Jeho vývoj spěje k úplnému rozkladu v chuti i ve vůni.
Němé - víno bez jiskry, u kterého lze těžko rozpoznat jeho vlastnosti. Buď je nejakostní a tyto vlastnosti nemá, anebo bylo před hodnocením příliš podchlazené a těkavé vonné i chuťové látky jsou "uzavřené" a nemohou se uplatnit.
Travnaté - je mladé víno z horších ročníků, které obsahuje chlorofyl z nezralé třapiny.
Tříslovité - je víno, v němž vynikají třísloviny nad ostatní složky tak silně, že se projevují jako nepříjemná složka vína.
Hořčina - bývá cítit ve vínech hlavně tenkrát, jestliže hrozny vyzrávaly za velmi suchých podmínek. Většina muškátových vín hořkne při stárnutí.
Čisté - (přímočaré) je víno, které nese v čistém, ničím nenarušeném odrůdovém tónu bez postranních vůní a chutí, které k projevu dané odrůdy nepatří.
Úzké - je víno vysoce reduktivní povahy, které nechává vyniknout jen některé aromatické a chuťové látky a působí velmi sevřeným dojmem.
Zemité - výrazný tón stanovištních, hlavně půdních podmínek ve vínech dané lokality.
Široké - je víno, které nemá ani aromatické, ani chuťové látky čisté, ale obsahuje kromě odrůdových látek i další, odrůdě cizí, více či méně příjemné tóny v poněkud oxidativnějším podání.
Výrazné - ve víně vynikají výrazně některé z jeho složek, které pak blíže charakterizujeme: odrůdově výrazné, výrazné aróma, výrazná láhvová zralost apod.
Bohaté - ve víně vyniká většina složek výrazně, víno je aromatické, extraktivní, vyzrálé.
Kořenité - označení pro jakostní vína obsahující kořenité látky, které zvyšují plnost a dlouhodobost vjemu. Nejčastěji se užívá u odrůdy Tramín, ale objevuje se i u dobře vyzrálého Ryzlinku rýnského, případně Sylvánského.
Suché - je víno bez zbytků cukru chuťově postřehnutelných.
Se zbytkem cukru - s postřehnutelnou sladkostí (staročesky: při lahodě).