Kategorie
Vinařství
Doporučujeme

Tokaji Édes Szamorodni

Naše cena: 199.00 Kč

FCB
 

Anketa

Jaké je vaše oblíbené víno?

Celkem hlasů: 17422

Degustace vína - úvod

Jako první chutnáme víno bílé, dále víno červené a na závěr vermuty. Suchá vína se podávají před víny sladkými, lehčí vína před silnějšími a mladší ročníky před staršími. Víno naléváme do jedné třetiny skleničky, zvolna po stěně sklenky. Pro neutralizaci chuti zakusujeme chléb, nebo kousek neutrálního sýra.

Smyslové vnímání:
ZRAK – nám zprostředkuje první kontakt s vínem. Zrakem posuzujeme čistotu, čirost, jiskru a barvu vína, u sektu ještě perlení. Nemalý důraz je tedy kladen na čistotu skleniček Ty by měly být tenkostěnné, bezbarvé, nebroušené a suché. Přednost dáváme skleničkám na stopce. Sklenku pozvedneme na úroveň očí, mírně nakloníme a vínem zatočíme - vzhled.
Víno by mělo mít čirý vzhled s jiskrou, povoleny jsou ojedinělé jasné krystalky vinného kamene.

ČICH – vůni vína nabíráme pomalým dlouhým nadechnutím, aby se mohla v nose rozptýlit. Aby se z vína uvolnilo co nejvíce molekul čichových látek, musíme sklenku naplněnou asi do jedné třetiny nejdříve zakroužit. Pak vnoříme nos do sklenky nad hladinu vína, do místa kde se všechny aromatické látky zkoncentrovaly, a vdechneme vůni vína. Jednodušší chemické sloučeniny rozpoznáme jako první: ovocná vůně bílých vín může evokovat od banánu, melounu a ananasu přes jablko a broskev až k citronu. U červených vín působí temněji a mohou připomínat plody červených bobulovin jako třešně nebo švestky. Pak se můžeme soustředit na rostlinné vůně květů, listů, travin a rostlinných produktů. O buketu odborníci mluví až tehdy, když víno vedle ovocných a rostliných vůní odráží i původ, ročník, způsob zpracování a stáří. U bílých vín tyto aroma mohou mít podtóny medu, slámy, máslových sušenek, vanilky, cedrového dřeva a minerálů. Mnohem komplexnější aromatické vůně velkých červených vín kromě toho zahrnuje různé kořeněné podtóny, čokoládu, kávu, kouř a různé odstíny dřeva. Kromě těchto příjemných aromat můžeme jmenovat i ty méně příjemné jako jsou například kyselé zelí, mýdlo, kyselina octová, mokrá vlna nebo benzin. Pokud převažuje v buketu nějakého vína tento pach, znamená to, že víno je špatné a nepoživatelné.

CHUŤ – chuť vína se může projevovat různým způsobem. Vnímáme ji na jazyku, ale její aroma stále analyzujeme ještě v horní části hltanu. K chuťovému počitku mohou přispět pouze molekuly vůní uvolněné z tekutiny, které společně s vdechnutým vzduchem se dostanou do čichového centra. Srkat a mlaskat při pití vína je nutností, pokud se víno má smyslům dostatečně otevřít.

Při pití bílého vína registrujeme jeho sladkost a kyselost. Sladkost, která není obklopena ovocnou chutí nebo jemnými hořkými podtóny dřeva nebo ušlechtilé plísně, způsobují, že se víno může chutnat ploše a těžkopádně. Vnímání bílého vína v ústech může být velmi rozdílné. Důležité je, aby textura a chuť byly v souladu. Dobrá velká bílá vína by měla mít dlouho doznívající mnohovrstevnou aromatickou strukturu, v níž se vzájemně doplňují ovocné a kořeněné podtóny s jemnými podtóny dřeva, které se mohou rozvíjet na podkladě minerálních přídechů, které mohou být charakteristické pro místo vinice.
Červené víno má více tříslovin, které mohou pocházet z peciček, stopek a slupek bobulí, popřípadě také ze školení v dřevěných sudech. Červené víno se skutečně projeví až v okamžiku, kdy ho polykáme. Jestliže se víno v tomto okamžiku otevře a svou opulencí naplní celou dutinu ústní i hrdlo a vycházejí z něj přitom aroma, která sahají od tmavých šťavnatých ostružin, černého rybízu nebo švestek přes kořenité vůně hřebíčku nebo pepře až ke karamelizovaným a dřevitým aroma tabáku, cedru nebo kávy a která ještě nějakou dobu doznívá, pak se může jednat o velkolepé víno.

Po objektivním posouzení vlivu jednotlivých složek vína je nutno zhodnotit celkový charakter vína, jenž je dán jejich kombinací a vzájemným působením a ukazuje (pokud je víno zdravé) na skutečnou jakost vín. Podle celkového charakteru se vína označují celou řadou speciálních výrazů, kterými je možno výstižně charakterizovat i nejjemnější odstíny jejich jakosti a vína jimi oslovovat.