Kategorie
Vinařství
Doporučujeme

Tokaji Édes Szamorodni

Naše cena: 199.00 Kč

FCB
 

Anketa

Jaké je vaše oblíbené víno?

Celkem hlasů: 17884

Degustace vína - čich

"VŮNĚ VÍNA, ARÓMA, BUKET"
Vůně je jedním z nejdůležitějších znaků při hodnocení jakosti vín. Tvoří ji celá řada těkavých látek, a proto je důležité posuzovat víno při takové teplotě, aby se aromatické látky uvolňovaly za stejných podmínek.
Vůně vína musí být v prvé řadě čistá, charakteristická pro révové víno, a to i tehdy jedná-li se pouze o vína konzumní, která nemají charakteristické znaky jakostních odrůdových vín. Vůně jakostních vín musí odpovídat odrůdovému charakteru nebo danému typu známkových vín. Někdy ve vůni objevujeme i odstíny vůní připomínající květiny nebo ovoce (lipový květ, broskve, kopřivy apod.). Nejkrásnější vůni mají vína vyrobená z pozdních sklizní, z hroznů napadených plísní Botrytis cinerea a aromatických odrůd vrcholné lahvové zralosti.
Svěží vůně s odrůdovým charakterem je typická pro mladá vína. Starší jakostní vína se vyznačují příjemným kvasným buketem, který u zralých vín přechází v buket ležácký, nazývaným také květina.
Delším ležením v lahvích se vytváří postupně tzv. stařinka. Je to příjemná chlebnatá vůně i chuť dávající buketu vína novou dimenzi.
Nečistá vůně s náznakem vůně octa naznačuje začátek octovatění vína nebo jiného bakteriálního, nečistého kvašení vína. Nečistá vůně s cizími pachy naznačuje,že se víno dostalo do styku s látkami, které mu tyto pachy předaly. V tomto případě se jedná již o vady vína.

"VŮNĚ VÍNA"
Vinná - vůně zdravého vína bez odrůdových zvláštností.
Těžká - nasládle kořenitá vůně pozdních sběrů a vín dezertních.
Jemná - vůně jemně zapadající harmonie ostatních složek.
Výrazná - vůně výrazně převyšující složky.
Láhvová - označení pro druhotné vůně vznikající ležením vína na láhvi.
Zralá - označení pro směs vůně odrůdové a láhvové, která se vyskytuje u dostatečně sířených vín v období kulminující zralosti láhvového vína.
Vůně po stařině - vůně připomínající vypečenou chlebovou kůrku. Tvoří se při zrání a stárnutí vín pomalou oxidací aromatických i chuťových látek, Zpočátku je stařinka u jakostních vín velmi příjemná a je typická pro starší ročníky vín. Silná nepříjemná stařina ukazuje na to, že víno je přestárlé a jeho jakost klesá.
Odrůdová - vůně typická pro určitou odrůdu.
Muškátová - u odrůd s muškátovou vůní bobulí hroznu (Muškát Ottonel, Muškát žlutý, Irsay Oliver, Tamjanka).
Kopřivová - typická pro Sauvignon (připomíná i černá rybíz).
Lipová - u Veltlínského zeleného ze sprašové půdy, u Ryzlinku rýnského z lehčích půd.
Botrytidová - po napadení hroznů plísní šedou.
Vanilková - typická pro mladá, ale zralá vána Rulandského červeného.
Broskvová - u odrůdy Müller-Thurgau, někdy i u odrůdy Sauvignon.
Cizí - vůně, která neodpovídá označení na etiketě nebo vůně vínu zcela cizí.
Vadná - vůně vzniklá nemocí nebo vadou vína (sirka po sirovodíku, mléčná vůně po biologickém odbourávání kyselin apod.).
Vůně po korku - palčivá vůně i chuť vzniklá vyluhováním tříslovin z korkové zátky, případně způsobená plesnivěním korků.
Vůně po sudu - (sudovina) vzniklá nedostatečným ošetřením dřevěných sudů.
Pelargoniová - vůně vzniklá při stárnutí vín ošetřených kyselinou sorbovou, použitou jako konzervační prostředek k zábraně druhotných kvašení vín se zbytkem cukru.