Kategorie
Vinařství
Doporučujeme

Tokaji Édes Szamorodni

Naše cena: 199.00 Kč

FCB
 

Anketa

Jaké je vaše oblíbené víno?

    Celkem hlasů: 0

    Degustace vína - čich

    "VŮNĚ VÍNA, ARÓMA, BUKET"
    Vůně je jedním z nejdůležitějších znaků při hodnocení jakosti vín. Tvoří ji celá řada těkavých látek, a proto je důležité posuzovat víno při takové teplotě, aby se aromatické látky uvolňovaly za stejných podmínek.
    Vůně vína musí být v prvé řadě čistá, charakteristická pro révové víno, a to i tehdy jedná-li se pouze o vína konzumní, která nemají charakteristické znaky jakostních odrůdových vín. Vůně jakostních vín musí odpovídat odrůdovému charakteru nebo danému typu známkových vín. Někdy ve vůni objevujeme i odstíny vůní připomínající květiny nebo ovoce (lipový květ, broskve, kopřivy apod.). Nejkrásnější vůni mají vína vyrobená z pozdních sklizní, z hroznů napadených plísní Botrytis cinerea a aromatických odrůd vrcholné lahvové zralosti.
    Svěží vůně s odrůdovým charakterem je typická pro mladá vína. Starší jakostní vína se vyznačují příjemným kvasným buketem, který u zralých vín přechází v buket ležácký, nazývaným také květina.
    Delším ležením v lahvích se vytváří postupně tzv. stařinka. Je to příjemná chlebnatá vůně i chuť dávající buketu vína novou dimenzi.
    Nečistá vůně s náznakem vůně octa naznačuje začátek octovatění vína nebo jiného bakteriálního, nečistého kvašení vína. Nečistá vůně s cizími pachy naznačuje,že se víno dostalo do styku s látkami, které mu tyto pachy předaly. V tomto případě se jedná již o vady vína.

    "VŮNĚ VÍNA"
    Vinná - vůně zdravého vína bez odrůdových zvláštností.
    Těžká - nasládle kořenitá vůně pozdních sběrů a vín dezertních.
    Jemná - vůně jemně zapadající harmonie ostatních složek.
    Výrazná - vůně výrazně převyšující složky.
    Láhvová - označení pro druhotné vůně vznikající ležením vína na láhvi.
    Zralá - označení pro směs vůně odrůdové a láhvové, která se vyskytuje u dostatečně sířených vín v období kulminující zralosti láhvového vína.
    Vůně po stařině - vůně připomínající vypečenou chlebovou kůrku. Tvoří se při zrání a stárnutí vín pomalou oxidací aromatických i chuťových látek, Zpočátku je stařinka u jakostních vín velmi příjemná a je typická pro starší ročníky vín. Silná nepříjemná stařina ukazuje na to, že víno je přestárlé a jeho jakost klesá.
    Odrůdová - vůně typická pro určitou odrůdu.
    Muškátová - u odrůd s muškátovou vůní bobulí hroznu (Muškát Ottonel, Muškát žlutý, Irsay Oliver, Tamjanka).
    Kopřivová - typická pro Sauvignon (připomíná i černá rybíz).
    Lipová - u Veltlínského zeleného ze sprašové půdy, u Ryzlinku rýnského z lehčích půd.
    Botrytidová - po napadení hroznů plísní šedou.
    Vanilková - typická pro mladá, ale zralá vána Rulandského červeného.
    Broskvová - u odrůdy Müller-Thurgau, někdy i u odrůdy Sauvignon.
    Cizí - vůně, která neodpovídá označení na etiketě nebo vůně vínu zcela cizí.
    Vadná - vůně vzniklá nemocí nebo vadou vína (sirka po sirovodíku, mléčná vůně po biologickém odbourávání kyselin apod.).
    Vůně po korku - palčivá vůně i chuť vzniklá vyluhováním tříslovin z korkové zátky, případně způsobená plesnivěním korků.
    Vůně po sudu - (sudovina) vzniklá nedostatečným ošetřením dřevěných sudů.
    Pelargoniová - vůně vzniklá při stárnutí vín ošetřených kyselinou sorbovou, použitou jako konzervační prostředek k zábraně druhotných kvašení vín se zbytkem cukru.